Novice tekmovanja Uncategorized

Državni prvak v dolgem triatlonu

Nebom preveč o letošnji sezoni, če temu sploh lahko rečem sezona. V bistvu bolj ena tekma, na katero sem se probal v enem mesecu pripraviti kolikor se pač da. Ostale dni sem užival v dalmaciji na Erasmus študiju in kasneje na Pagu. Če kdo rabi nasvete kako pripraviti sardele na vsaj 5 načinov me lahko kontaktira. Tudi katero vino gre dobro zraven bi znal svetovati. Ampak nisem samo poležaval, čeprav je to marsikomu tako izgledalo. Rekreacija je bila vedno prisotna.

Torej, zadnji mesec sem se ponovno posvetil treningu, ker me je spet zamikal triatlon, tekmovanje in borba. Kolikor se pač da sem se pripravil za državno prvenstvo, ki je bilo organizirano v sklopu Poreč triatlona. Po treh letih sem se vrnil na to tekmo, ki je, lahko v miru priznam najboljše organizirana tekma v naši regiji. Kapo dol organizatorjem za odlično izvedbo in uspešno še naprej!

No, da preidem na tekmo. Po več kot letu dni sem v nedeljo ponovno stal na štartu polovičnega Ironmana. Na startu je bilo 300 tekmovalcev in približno 70 tekmovalk. Sledilo je 1,9 km plavanja. Plaval nisem dosti letošnje leto, zato sem ga oddelal karseda pasivno in šparal energijo za kolesarski in tekaški del. Dobro da se je plavalo v neoprenski obleki, da sem res lahko plavanje prenesel samo na roke in noge šparal za ostali del tekme. Iz vode sem prišel drugi, skupaj z Juretom Majdičem, s katerim sem nato praktično preko cele tekme bil boj za prvo oziroma drugo mesto.  Na kolesu sem imel cilj držati 300 W in čim manj zaostati za Majdičem, ki si je na koncu nabral slabe 4 minute prednosti pred mano. Za 87 km kolesarjenja sem potreboval 2h in 14 minut, oziroma malo nad 39 km/h v povprečju. 300 W je ostal neizpolnjen cilj. Sledilo je 21 km teka. Težkih 21 km. Prvih 5 km sem se boril sam s sabo in bolečinami v zadnjici (v riti). Ne vem od kod to, tega prej še nisem doživel. Mogoče bi moral imeti kakšen kilogram manj, čeprav debela rit je načeloma bolj mehka. No, kakorkoli … ;). Potem se je telo sprostilo in do 15 km sem tekel v udobnem tempu nekaj pod 3:50/km. Potem pa se je začelo poznati pomanjkanje kilometrine čez leto in moral sem zbrati vso preostalo energijo in voljo da sem prišel do cilja na prvem mestu oz. da nisem zahodil. Zadnji trije kilometri so bili res počasni. Jureta sem dohitel in prehitel nekje v tretjem krogu, saj je na mojo srečo tudi on očitno preživljal krizo na teku. Skupen čas teka je na koncu bil 1:18:30, oziroma 3:50/km po fajlu na uri.

In tako sem 4 ure in 40 sekund, ter 10 energijskih gelov kasneje prečkal cilj kot prvi. Drugi je bil kot že omenjeno Jure Majdič in tretji Christian Haas iz Italije, ki je bil celotno dirko na zaostanku nekje okoli 4 minute za nama.

Sprva sem imel plan oddelati le to tekmo in pokazati da še vedno lahko iz sebe iztisnem soliden rezultat s srednjim vložkom treninga, vendar sem se zdaj odločil tekmovati še čez dva tedna na polovičnem Ironmanu serije Ocean Lava v Vrsarju. Vreme je ugodno, motiviran sem, čas imam.

Rezultati 

Kolesarski in tekaški del na Stravi.

 

Morda vas bo zanimalo tudi