Novice

Intervju v Ruških novicah

Objavljam intervju iz decembrske številke Ruških novic, našega lokalnega glasila. V njem sem malo na širše obdelal mojo športno pot, tekmovanja, treninge in ostale teme, vezane na moje življenje.

Prijetno branje.

Ogled intervjuja v celoti: RUSKE-NOVICE-clanek

Besedilo:

ŽELEZNI MOŽ IZ RUŠ

Matija Meden je član Slovenske olimpijske reprezentance v enem najtežjih športov sploh – triatlonu.

S športno potjo je začel v osnovni šoli, ko so ga starši vpisali v plavalno šolo, v prvem letniku srednje šole pa se je odločil, da bo začel s treningom triatlona. S kvalitetnim delom in treningom mu je uspel preboj v Slovensko mladinsko reprezentanco. Od leta 2009 se je udeležil kar nekaj mladinskih evropskih pokalov in evropskih mladinskih prvenstev, na katerih mladinci tekmujejo na razdalji »šprint« (0,75km plavanja, 20km kolesa in 5km teka). Po srednji šoli je presedlal na daljše razdalje (olimpijski triatlon 1,5km , 40km, 10km) in se preselil v kategorijo U23 ter med člane. Tako je nastopil že na dveh evropskih prvenstvih mlajših članov, nekaj članskih evropskih pokalih, svetovnem pokalu in enkrat na svetovnem prvenstvu U23. Je tudi večkratni državni mladinski in U23 prvak Slovenije. Za svoj največji uspeh šteje 3. mesto na svetovnem prvenstvu kategorije U23 v akvatlonu (1km plavanja, 5km teka) v Londonu, leta 2013. Od lanskega leta je tudi član triatlonskega kluba Grassau iz Nemčije za katerega nastopa v prvi nemški triatlonski ligi in kluba CRV Lyon, za katerega nastopa v drugi Francoski triatlonski ligi. V Sloveniji je član triatlonskega kluba Trisport, Kamnik.

BESEDE: Uroš Majcenovič

FOTOGRAFIJE: Uroš Majcenovič in arhiv Matije Medena

Matija pozdravljen, kar nekaj izjemnih rezultatov si že nanizal v svoji karieri, kdaj in kdo te je navdušil nad triatlonom?

Triatlonsko pot sem začel v prvem letniku gimnazije, ko sem se poleti z očetom udeležil nekaj triatlonskih tekem v Sloveniji in okolici. Sicer sem se začel ukvarjati s športom že v osnovni šoli, ko so me starši vpisali v plavalni tečaj. Za ta šport me je navdušil oče, ki se je takrat resno ukvarjal z njim, sam pa sem kmalu ugotovil, da mi je ta šport pisan na kožo.

Kateri od treh športov v triatlonu ti je najbolj všeč: plavanje, tek ali kolesarjenje?

Kolesarjenje. Zaljubljen sem v kolo, svobodo, naravo … Malo stvari na svetu je lepših, če je le vreme pravo.

Kolikšne so razdalje, ki jih moraš premagati na povprečni tekmi?

Tekmujem na treh razdaljah. Prva je šprint in obsega 750m plavanja, 20km kolesarjenja in 5km teka, druga je enkrat daljša, olimpijska razdalja (1,5km plavanja, 40km kolesarjenja in 10km teka). Obe omenjeni sta standardni razdalji svetovne triatlonske organizacije in v obeh potekajo evropski in svetovni pokali ter prvenstva in olimpijske igre. Obstajajo tudi daljše razdalje, sam sem do sedaj nastopil na polovični Ironman (Ironman 70.3) razdalji, ki znaša 1,9km plavanja, 90km kolesarjenja in 21,1km teka.

Si član Slovenske olimpijske reprezentance v triatlonu, kakšni rezultati so potrebni za prestop v to elito?

Član Slovenske reprezentance sem od leta 2009, ko sem se prvič udeležil evropskega mladinskega prvenstva v Holtenu, na Nizozemskem. Trenutno sem v reprezentanci mlajših članov (U23), pogoji, ki jih postavlja Slovenska triatlonska zveza (TZS) so ali izpolniti kriterije – se dokazati, na tekmi nižjega ranga in biti med najboljšimi v državi, ali pa se udeležiti dneva talentov TZS in tam doseči določeno število točk, torej dovolj dober rezultat.

Na katere svoje rezultate si najbolj ponosen?

Če izpostavim letošnje leto je to drugo mesto med več kot 2500 udeleženci na Ironmanu 70.3 v Puli, med več kot 2500 udeleženci, zmaga na polovičnem Ironmanu v Murecku (Avstrija), absolutni državni podprvak na šprint razdalji in 12. mesto na evropskem članskem pokalu v Istanbulu. Iz prejšnjih let pa bi omenil tretje mesto na svetovnem prvenstvu v akvatlonu (1km plavanja in 5km teka) iz leta 2013, ter večkratni naslov mladinskega državnega prvaka Slovenije.

Takšni rezultati verjetno zahtevajo ogromno treninga, kako razdeliš količino treninga na posamezne športe, kdaj in koliko treniraš katerega?

To je odvisno od obdobja v sezoni. Med običajnim pripravljalnim obdobjem, ko so treningi najdaljši,  ponavadi treniram vse tri športe vsak dan. To zgleda približni tako: zjutraj plavanje, med 4-5km (približno uro in pol); temu sledi kolesarski trening (nekje od ure in pol do treh ur); popoldan oziroma proti večeru pa še tek (od 8 do 20 km). Vsemu temu občasna dodam še vadbo moči v fitnesu. Med pripravami to znese okoli 5 ur dnevno, 6 dni v tednu. Obseg treninga se spreminja v odvisnosti od dolžine dneva (zima, poletje) in tipa treninga (dolgi počasen trening ali pa hitri in krajši, intervalni trening). Med tekmovalno sezono so treningi seveda lažji in krajši.

Veliko časa verjetno posvečaš tudi prehrani, da si lahko sploh kos takšnim naporom, kakšen je tvoj režim prehranjevanja?

Prehranjevanje predstavlja pomemben del športnikovega življenja. Sam poskušam uživati čim bolj zdravo prehrano in se izogibati raznim kupljenim sladicam, čokoladam in praženim stvarem. Drugače pa posebnosti pri hrani nimam. Rad imam vse, posebej vse vrste zelenjave in dobro pripravljeno meso. Zjutraj imam zajtrk, po plavanju spijem regeneracijski napitek iz beljakovin in malo ogljikovih hidratov, če grem potem na kolo, si napravim še malico. Sledi kosilo, pri katerem med drugim rad pojem kakšen kvaliteten vir beljakovin (meso) in zvečer večerja, pri kateri se skušam izogniti ogljikovim hidratom z visokim glikemičnim indeksom.

Kakšno tekočino in prehrano uživaš med tekmo in v kakšnih količinah?

Med plavanjem se hrane oz. pijače ne vnaša, ni potrebe. Največ energije vnesemo tekmovalci med kolesarjenjem, saj je takrat želodec najmanj obremenjen. Na kolesu imam vedno dva bidona, enega z vodo in drugega s športnim napitkom (ogljikovi hidrati). Če je tekma daljša, si na kolo pritrdim tudi energijske gele ali tablice. Na šprint razdalji ni potreben dodaten vnos energije z geli in zadostuje le 0,5l tekočine, medtem ko na olimpijski in pol Ironman razdalji popijem dva bidona in zaužijem gel oziroma v primeru slednjega pojem še energijsko ploščico ali dve. Na teku ponavadi uživam gele in vodo, pa še te le na Ironman razdalji, kjer so organizirane postaje za okrepčitev.

Kako pa je z malo potrebo na tekmi, recimo na kolesu – se ustaviš ali jo opraviš kar na kolesu?

Zaradi velike stopnje dehidracije do zdaj še nisem imel težav s tem. Moja najdaljša tekma je trajala 4 ure in 13 minut in v tem času ni bilo krize. Se pa seveda obvezno ”olajšam” pred tekmo.

Med drugim si tudi študent fakultete za strojništvo v Mariboru, kako uskladiš treninge in učenje?

Trenutno sem v tretjem letniku, a sem se letos odločil za pavziranje, saj bi se rad eno sezono popolnoma posvetil športu, želim si namreč spoznati kje so moje meje. Do zdaj sem vse usklajeval tako, da sem treninge prilagajal urniku v šoli. To je pomenilo plavanje pred faksom oziroma gimnazijo in nato drugi trening takoj po predavanjih. Seveda so bili ob šolskih obveznostih treningi krajši in manj številčni, še posebej med izpitnim obdobjem.

Lahko malo opišeš svoje tekmovalno kolo?

Imam dve kolesi. Eno je normalno cestno kolo, kot ga vozijo na kolesarskih dirkah, ki jih gledamo na televiziji (Tour de France ipd.), in je namenjeno krajšim razdaljam (šprint in olimpik), kjer je dovoljena vožnja v zavetrju. Drugo je namenjeno dirkam, kjer je zavetrje prepovedano. To je tako imenovano kolo za vožnjo na čas in ima drugačno geometrijo ter krmilo. Oba sta narejena iz ogljikovih vlaken, imata 2×11 prestav in primerno nizko težo, okoli 7kg.

Kdaj si se udeležil svoje prve tekme v triatlonu?

Uf, ta bo težka. Mislim da je bilo v Mariboru, še v osnovni šoli, na razdalji, ki je krajša od prej omenjenih. Takrat nisem treniral ne kolesarjenja in ne teka, pač sem šel poizkusit kako se bom odrezal.

V kateri državi imajo najbolje organizirane tekme?

Tekmoval sem na mnogih evropskih pokalih in ostalih tekmovanjih po Evropi, najbolj pa so me prepričali organizatorji v Nemčiji in Franciji. V obeh državah imajo odlično organizirano triatlonsko ligo, večina klubov je profesionalnih in v njih nastopajo najboljši tekmovalci iz vsega sveta. Organizacija je na nivoju svetovnih pokalov, včasih celo boljša. Veliko poudarka dajejo tudi na organizaciji rekreativnih prireditev, ki so praviloma vrhunsko organizirane  saj se zavedajo pomena rekreativnih športnikov ter njihove množičnosti, ki je odličen vir dohodka.

Kakšen je interes pokroviteljev za ta šport?

Pri nas ni ravno vzpodbuden, v državah kot so Nemčija, Velika Britanija in ZDA, kjer je šport zelo popularen tudi med rekreativci, pa je interes kar velik. Triatlon je sestavljen iz treh različnih športov in s tem nudi priložnost za promocijo raznovrstne športne opreme.

Kakšno glasbo poslušaš med treningom/tekmo?

Med tekmami ne poslušam nič, razen sebe in občasno trenerja, ki mi sporoča informacije o ostalih. Na treningu tudi ne, razen kadar sem v fitnesu. Tam se prilagodim glasbenemu okusu upravljalca.

Kdo je tvoj vzornik?

Jan Frodeno. Nemška triatlonska legenda, zmagovalec olimpijskih iger leta 2008 in aktualni svetovni prvak v Ironmanu.

Je kdaj kak dan, ko se ti enostavno ne ljubi trenirati? Kaj napraviš takrat?

Seveda pridejo tudi takšni dnevi, sploh ko sem utrujen. Če se počutim res uničen, potem trening izpustim. To se sicer dogaja zelo redko (da trening izpustim, ne da sem utrujen), drugače pa mi pomaga, če v takšni situaciji treniram v družbi. Če je ekipa dobra, gre vse lažje in hitreje mine.

Veliko triatloncev se brije po vsem telesu ali to počneš tudi ti?

Da, a se obrijem le pred tekmovanji, pozimi in izven sezone se mi ne ljubi, niti v tem ne vidim nekega pametnega razloga. V tekmovalni sezoni si brijem telo predvsem iz psihično-motivacijskega razloga, saj se počutim nekako bolje pripravljenega, na to gledam, kot na del opreme, oziroma kot na piko na i pri piljenju forme.

Katera preizkušnja v triatlonu je najtežja?

Olimpijski triatlon. Na vrhunskem nivoju traja okoli 1 ure in 45 minut, kar pomeni točno toliko napora pri visoki intenzivnosti, skoraj na maksimumu zmogljivosti.

Imaš pred tekmo kakšen poseben ritual, ki ga vedno opraviš?

Obvezna je jutranja kava, dobro ogrevanje in kratka vizualizacija poteka dirke.

Je za uspeh v tem športu pomembnejša psihična ali fizična priprava?

Fizična, brez dvoma.

Kaj se dogaja v tvoji glavi med tekmo in kaj te žene naprej?

Osredotočim se na podrobnosti, kjer ne bom trošil energije po nepotrebnem. Pri plavanju skušam ostati nekomu čim bližje nog, saj je tam najlažje. Pri kolesarjenju je podobno, iščem zavetrje in ne pospešujem tam, kjer ni treba. V mislih se spodbujam in si govorim da zmorem, da sem za to treniral. Po uspešnih pripravah vedno vem kaj lahko od sebe pričakujem na tekmi.

Kje se lahko nekdo, ki ga zanima ta šport, začne ukvarjati z njim?

Najlažje je, da se včlani v kakšen klub, kjer mu bodo znali z nasveti pomagati pri začetnih korakih. V naši okolici delujeta v Mariboru dva kluba, ki nudita rekreativno vodeno vadbo. Jaz sem sicer član triatlonskega kluba Kamnik, najštevilčnejšega slovenskega kluba.

Kakšni so stroški povezani s tekmovanjem na takšni ravni?

Zaradi finančnih težav Triatlonske zveze Slovenije, ki večino svojih sredstev namenja tekmovanjem Mateje Šimic, katere cilj je uvrstitev na OI v Riu, moramo tekmovalci plačevati vse stroške tekem, ki se jih udeležimo, sami. Na tekme zato pogosto hodim sam, brez trenerja, saj ni sredstev. Večina tekem Evropskega pokala, katerih bi se moral udeleževati, če bi se želel prebiti med evropsko elito, se odvija zelo daleč stran, to pa trenutno zame in za moje starše predstavlja prevelik finančni zalogaj. Od opreme letno porabim 4 pare tekaških copat, triatlonski dres, štiri komplete kolesarskih plaščev, na dve leti pa menjam še vrhunsko plavalno neporensko obleko. Praviloma bi moral na dve leti menjati tudi tekmovalno kolo, a se tukaj ponovno zatakne pri financah.

Kakšni so tvoji cilji in načrti?

Ob uspešnem študiju imam namen tekmovati na čim višjem nivoju. Še naprej bom tekmoval pod okriljem svetovne triatlonske organizacije (ITU), kar pomeni olimpijski in šprint triatlon, ter ostati član Slovenske reprezentance, hkrati se bom v naslednjih sezonah skušal preusmeriti na triatlone z daljšimi razdaljami (Ironman), kjer sem že letos pokazal dobre rezultate, ki se jih da dobro nadgraditi.

 

Morda vas bo zanimalo tudi